BİA cihazında vücut toplam yağ yüzdesi (%), toplam yağ ağırlığı(kg), yağsız doku oranı ve ağırlığı,toplam vücut su miktarı, bazal metabolizma hızı (BMH)vücudun dinlenme durumunda harcadığı enerji(kcal-kj), beden kütle indeksi(BKİ), viseral yağlanma aralığı(vücudun iç organlar çevresi yağ oranı), metabolizma yaşı gibi değerler saptanır.
Kişinin vücut yağ oranı; yaşa, boya, cinsiyete ve ağırlığa bağlı olarak farklı değerlerde olabilmektedir. Ayrıntılı olarak sağ-sol kol ve bacak,karın bölgesi gibi bölgelerdeki kas ve yağ oranları da sonuçlarda görülmektedir. Ölçüm uzman tarafından yorumlanır, ideal ağırlığınız hesaplanır ve bireye özgü sağlıklı beslenme programı oluşturulur. Haftada bir kez veya 15 günde bir kez olmak üzere uzmanın ön görüsüyle bia analizi tekrarlanır. Sonuçlar doğrultusunda beslenme planında değişiklikler yapılır.
BİA cihazı, ölçüm kolaylığı, taşınabilirliği, maliyetinin nispeten düşük olması ve güvenilirliği nedeniyle vücut bileşenlerinin belirlenmesine yönelik diğer kompleks yöntemlere göre daha çok tercih edilmektedir.
Analizden önce bireylerin dikkat etmesi gerekenler;
• En az 4-5 saat öncesinde besin tüketimi yapmamış olmak
• 12 saat öncesinde yoğun bir egzersiz yapmamış olmak
• 24 saat içerisinde alkol ve kafein içeren içecek ve yiyecekleri tüketmemiş olmak
• Sabah tuvalete gittikten 3 saat sonra ve aynı saatte ölçüm almak sonuçların doğru olarak değerlendirilmesi açısından önemlidir.
• 7 yaşından küçük çocuklar; 70 yaşından büyük kişiler; Hamileliğin ilk dönemleri; Diyalize bağlı yaşayanlar; Vücudunda metal bir protez olan kişiler;Kalp pili taşıyan kişiler ve ödemi olanların ölçüm sonuçlarını doğru ve kesin değer olarak göremeyiz.